Je huis op orde

Ken je het tv-programma ‘Je huis op orde’? In dit programma op SBS 6 gaat Viktor Brand met zijn team in woningen aan de slag waar het een chaos is. Zij halen het huis helemaal leeg. Tot aan de laatste wasknijper. Alles wordt overzichtelijk uitgestald in een grote loods. Dan is het aan de bewoners om hun spullen te sorteren: wat blijft bewaard, wat wordt gedoneerd en wat wordt afgevoerd. 

Kort lontje

De mensen die meedoen aan dit programma zijn niet blij met de situatie in hun huis. De overvloed aan spullen of het niet opgeruimd kunnen houden komt in veel gezinnen voor.  Mensen voelen onrust, krijgen een kort lontje van alle chaos en het niet kunnen vinden van hun spullen. Ploffen maar op de bank omdat de moed hen in de schoenen is gezakt. Misschien herken je dit ook wel bij jezelf, want je ziet, je bent echt niet de enige!

Ohhh’s en aahhh’s

Door je spullen uit te zoeken en te sorteren, wat ze dus ook in het programma doen, zie je wat je hebt. Daardoor kun je veel beter een keus maken wat je bewaart of weg wil doen. Als eenmaal die klus van uitzoeken en sorteren gedaan is en het huis weer ingericht wordt, weet je vaak niet wat je ziet. Wat een verandering en een verschil met hoe het eerst was! De ‘ohhh’s’ en ‘aahhh’s’ houden vaak niet op als de bewoners hun huis binnenkomen. Helemaal blij en opgelucht zie je ze door hun huis gaan. Ze kunnen weer ontspannen in en genieten van hun huis!

3 tips voor jou

Zie je het zelf niet zitten om je huis op deze manier leeg te halen? Dat snap ik! ;-) Stapsgewijs kun je ook zelf heel veel aanpakken. Ik geef je 3 kleine toepasbare tips:

  • Maak je opruimklus klein. Begin bijvoorbeeld met de besteklade, je pennenbak of de stapel tijdschriften op je bureau.
  • Bedenk een vaste opbergplek voor je spullen die vaak blijven rondslingeren. Haal je een blauwe envelop uit de brievenbus? Leg hem gelijk op de plek waar je administratie doet (het liefst in een postbakje of posthouder zodat ‘ie niet ergens onderop de stapel verdwijnt). Vind je het zoveelste knutselwerkje van je kind in z’n tas? Hang deze een weekje op het prikbord/deur van de koelkast en beslis dan of deze bij het oud papier mag of dat je ‘m inplakt in een plakboek. 
  • Gebruik een (deel van je) la of een schap in je keuken voor al je kruiden. Zet ze op een draaiplateau of in een mandje voor een overzichtelijk resultaat. 

Meer tips en inspiratie nodig? Volg me dan op instagram en facebook!

 

Terug naar overzicht