Geen balans? Je wilt teveel!

In het weekend maken we met onze 2 kids vaak een wandeling door het bos. En waar we ook lopen, altijd zien we wel bomen omgekapt of omver gewaaid liggen. En wat doen de kids? (ook al zijn het inmiddels al tieners ;-)) Ze klimmen erop en proberen zo goed en kwaad als het kan naar het einde te lopen. Met hun armen wijd, stapje voor stapje, beetje naar links dan weer naar rechts wiebelend en al balancerend halen ze het einde. 

Ik trek er een wijze les uit die ik graag met je wil delen.

We zeggen zo vaak of je hoort het om je heen: “Ik moet echt m’n balans hierin vinden” of “De balans is weg in m’n leven”. Maar heb je ooit dé perfecte balans of hét perfecte ritme gevonden? Balans vinden is geen bestemming, maar een vaardigheid. 

Keuzes

Balans bewaar je alleen door steeds kleine aanpassingen te verrichten, bij te sturen of te corrigeren. Net als bij het lopen over die boomstam. Steeds ben je bezig om je in balans te houden door iets naar links te leunen, dan weer naar rechts. Je spieren staan constant in de actiestand, zodat jij overeind blijft en niet met je snufferd in de modder belandt. 

Balans vereist dus duidelijke keuzes. Vaak proberen we te veel in ons leven te proppen. 

Je pakt die ene taak waar je collega niet aan toe komt wel even op. Je stort je in de commissie van je buurtvereniging want ze kunnen niemand anders vinden. Er zijn hulpmoeders gevraagd op school waar je je ook wel even voor opgeeft, kleine moeite toch? O ja, het cadeau voor de bruiloft van je vriendin zou jij regelen en je bent ondertussen ook nog bezig het behang van de muur af te halen op de slaapkamer van je zoon.

• Heb jij je prioriteiten helder?

• Wat als je minder zou doen?

• Moet je het allemaal wíllen?

• Welke dingen zijn echt belangrijk voor je?

• Wat zou je kunnen schrappen?

Stel prioriteiten!

Ga na wat voor jou het meest belangrijk is en schrap de rest zoveel mogelijk. Van welke activiteiten in je leven word je blij van? Zou je hier meer tijd voor vrij kunnen maken? Pas deze toe. Het is de uitdaging om een fijn leven te creëren wat past bij jou. Niet gericht op ‘alles gedaan krijgen’ maar op het optimaliseren van je levenskwaliteit!

Terug naar overzicht